divendres, 27 d’abril del 2012

Joc heuristic

Porto uns dies preparant el joc heurístic pel Guerau.
El joc heurístic és la continuació natural de la panera dels tresors. La panera està destinada a bebés de 6 a 12 mesos i el joc heurístic està pensat per infants de 12 a 24 mesos.

L'objectiu bàsic del joc heurístic és descobrir com els elements interaccionen entre si, s'interrelacionen, es classifiquen. Aquí teniu la foto del joc heurístic que he preparat pel Guerau.



.




Com es prepara?
Necessitem objectes i contenidors. I també bosses de roba o caixes transparents (tantes com tipus d'objectes)
Els objectes poden ser naturals (com petxines, troncs, esponges, pedretes, closques de nous o coco...) o bé quotidians (rul·los de cabell, cordes, cadenes, anelles de cortina, taps de suro, agulles d'estendre, cintes...). Se'n necessita força quantitat de cada un.
Els contenidors poden ser caixes de plàstic o cartró, cilindres, tubs de cartró o plàstic dur, pots de metall amb o sense tapa...

Com s'hi juga?
El joc té dues parts clarament diferenciades:
1. El joc lliure. Joc lliure on l'adult no dirigeix ni intervé. Serveix per tal que els nens i nenes classifiquin, toquin, experimentin, omplin i buidin, insertin, obrin i tanquin, comparin, girin... Es recomana que aquesta fase duri uns 20 o 25 minuts. Jo crec que quan l'atenció comença a minvar és millor passar a la fase següent.
2. La recollida. Es guarda el material dins les bosses de roba o caixes corresponent. L'adult intervé verbalment per tal que els objectes iguals quedin recollits en un lloc concret. Es treballa la classificació.


Al Guerau li encanta jugar-hi, però no s'hi està gaire estona. Insereix, treu i posa coses als pots i a les oueres, investiga nous usos dels objectes (ara ha descobert que les càpsules de cafè es poden premsar!), observa com cauen les coses i el soroll que fan, fa rodar les caixes ....

4 comentaris:

  1. M'acabo d'assabentar que jo ja faig jocs heurístics amb el baby i jo sense saber-ho :-)
    Com t'ho curres, amb dibuix personalitzat de Guerau i tot! Molt ben fet.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hehehehe! El dibuix personalitzat l'ha fet el meu home, que jo amb el dibuix sóc bastant patata!
      Com que als peques els agrada tant jugar amb els objectes quotidians és fàcil jugar-hi sense preparar res, però bé, ara queda tot més organitzat!

      Elimina
  2. Molt ben explicat! Ets molt treballadora... M'ha agradat molt la idea de foradar els taps!

    ResponElimina

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...